Menu

Guds Playliste

Af: Jan-Gunnar Wold

18.08.2019

Jeg klikker ”+” i YouTube på min telefon. Sådan .... nu er den sang tilføjet. Så kan jeg altid vende tilbage og afspille musikken en anden gang.

– Ønsker du, at din playliste skal være offentlig eller privat, spørges der.

Jeg vælger oftest ”privat”. Hvorfor skal jeg udstille min musiksmag for hele verden, tænker jeg. Ved søgning efter en sang jeg hørte i radioen, kom der en hel playliste fra ”Ferdinand Gomez” frem, som indeholdt lige den sang, jeg ledte efter. Men nu var der ikke bare den ene sang, men en hel stribe sange som Ferdinand havde ”liket” og tilføjet til sin liste. Efter at have scrollet ned igennem hans liste, syntes jeg at kende ham Ferdinand lidt bedre. Der må jo være en årsag til at han havde valgt akkurat denne samling sange. Smart.

At vi samler og deler playlister, er for mange helt naturligt. Men tænker vi over, hvad vi fortæller andre igennem de valg, vi træffer her? Nogle vil betakke sig for at stille til åbent skue, at man lytter til ”den slags” musik, mens andre er helt ligeglad med dette.

Har Gud en playliste? Hvad er denne egentlig? Har han udvalgt noget, som han stiller offentligt til syne, så vi kan sige ”Nåda, er det sådan Gud virkelig er?” Måske har Gud bare kopieret noget, han fandt et sted i universet? Kan jeg stole på, at dette er et udtryk for Guds karakter og smag? Vil han fortælle mig noget, ved at vise mig dette? Får jeg noget ud af at lytte til noget, som han har sat ”+” ved og gemt?

Johannes kunne ligeså vel have skrevet ”I begyndelsen var Playlisten, og Playlisten var tagget hos Gud, og Playlisten var Gud.”. Jeg kommer i tanke om, at Jesus måske i dag ville have udtrykt sig med ”Jeg er den levende Playliste, som er kommet ned fra himlen; den, der lytter til denne, skal leve til evig tid. Og den Playliste, jeg vil give, er mit kød, som gives til liv for verden.«

I Jesus er Guds musik åbenbaret. Ligesom en melodi udfolder sig og giver lytteren en helt subjektiv oplevelse, sådan vil Jesus komme til os alle på forskellig måde, hvor vi betages af Jesu liv, hans kærlighed og væsen. Min sjæl kan således gribes af de store følelser, ved at lytte til himmelens Playliste. Jesus viser mig Guds karakter. Jesus er udvalgt af himmelen, for at jeg skal lytte og blive opløftet og frelst.

Når jeg næste gang finder en god sang på YouTube, vil jeg reflektere en ekstra gang over den store anstrengelse, Gud har gjort for at jeg skulle lytte til den himmelske Playliste.