Menu

Er du lykkelig?

Blogindlæg er alene et udtryk for skribentens holdning.

Af: Lehnart Falk

10.06.2021

For mig handler livet om, at samle en perlekæde af gode øjeblikke.

Det spørgsmål stillede jeg min kone Inger en morgen. Siden har jeg tænkt yderligere over, hvad lykke er. Her er min definition: ”Lykke er en serie af forbundne øjeblikke, hvor man oplever livet som godt”. Når man få tilstrækkelig mange af disse øjeblikke, så opleves livet som lykkeligt og godt.

Selvfølgelig er det ikke kun et spørgsmål om øjeblikke. Der er en række faktorer, der understøtter lykke eller det gode liv. Dem kan du finde beskrevet i en flot rapport udviklet af dansk lykkeforskningsinstitut, den hedder: ”Der er et lykkeligt land.” Rapporten peger på syv faktorer, der gør, at vi danskere igen og igen scorer højt på lykkens barometer. De er: Tryghed, tillid til hinanden i samfundet, tryghed, velstand, frihed, arbejde, deltagelse i demokratiet, aktiv i civilsamfundet og et ballanseret liv.

Lykke er, når der er så mange gode øjeblikke, at livet opleves som godt. Lykke er ikke noget, der sker for eller med en. I det danske samfund handler det langt hen ad vejen om, hvad du fokuserer på. På Pauli anbefaling fokuserer jeg bevidst på det gode og smukke i tilværelsen. (Læs Fillipperbrevet 4:8)

For mig handler livet om, at samle en perlekæde af gode øjeblikke. Hver eneste af disse gode øjeblikke farver min tilværelse og gør mit liv lykkeligt. Hver eneste gang mine sanser opfanger et eller andet, der er smukt, godt eller ædelt, så bemærker jeg det helt bevidst. For min egen skyld!

Det man hører sig selv sige, det kommer man til at tro på. Det er derfor, bibelen siger vi skal tro med hjertet og bekende med munden, at vi tilhører Kristus. Derfor fanger jeg øjeblikket med udtalelsen: ”Hvor har jeg det godt!” Jeg siger det så ofte, at mit tre årige barnebarn svarer: ”Morfar, hvor har vi det bare godt.” Så griner vi sammen, fordi vi begge ved, at livet er godt og vi har det pragtfuldt og er lykkelige.