Oversigt
Hvis jeg giver alt, jeg ejer, til kirken, hvordan skal min økonomi så hænge sammen? Er det smart at optage privatlån for at støtte kirkens mission? Er der principper i Guds ord, der indikerer, hvad der er en sund og en usund forvaltning? Er man mislykket i Gudsøjne, om økonomien er så stram, at det er svært at betale sine regninger?
Elsker Gud dovne mennesker?
Hvilken sammenhæng er der mellem at være doven eller udvise manglende økonomisk fremsynethed, fattigdom og gæld? Hvilke tanker gør jeg om mennesker, som alt lykkes økonomisk for, og dem, som har det svært med at få det hele til at løbe rundt? Er succes og penge et tegn på Guds nåde? Hvilken betydning har det, hvilke forhold jeg er født ind i?
Gavmildhed og gæld
Hvad kan konsekvensen være af at ”give ved alle døre”? Er gavmildhed medfødt? Bliver man fattig, om man er gavmild? Hvordan kan jeg forøge min formue med deraf større gaver, såfremt jeg kun skal nøjes med det, jeg har? Er Bibelen imod at være rig eller undgå gældsforpligtelser? Skal kirken optage lån for at bygge en kirke? Kan man ufrivilligt komme i en bundløs gældssituation? Skal jeg blande mig i andres liv, når jeg ser, at det for dem går den forkerte vej?
Det du elsker
Hvordan er forholdet mellem kærlighed til materielle goder og kærlighed til Gud? Hvordan kan jeg undgå gæld og tjene penge, om jeg kun tænker på at samle en skat i himlen? Hvordan kan denne verden skygge for den kommende? Hvordan er forholdet mellem et menneskes personlighed, og hvor mange materielle goder, man har? Er det bedst ikke at eje noget, for at have en skat i himlen? Bjørn Eidsvåg har ellers en selvironisk sang om at bortforklare teksten i Matt 19,16-30. Du finder den på Youtube. Den hedder Rikmannsamnesti. https://www.youtube.com/watch?v=fvAmuaEa0n8
Ordsp 6,1-11 | Fornuftige dispositioner
Den første del af teksten har visse ligheder med Matt 5,25-26. Er du nogensinde havnet i økonomisk rod, som viste sig at være en bommert? Anden del handler om, hvordan dovenskab kan føre til fattigdom. Vers 10 citerer holdningen hos den dovne person, der bliver ved med at udskyde at komme i gang, fordi han bare vil hvile sig og sove LIDT mere. Er der en sammenhæng mellem dovenskab og fattigdom i vores del af verden - i 2023? Hvilke slags råd vil du give dine børn, når det kommer til arbejde og penge?
1 Tim 6,3-10,17-19 | Nøjsomhed og rigdom
Dette brev blev skrevet, mens Timotheus var i Efesos. En by, der både havde mange meget rige og mange fattige. At kærligheden til penge er roden til alt ondt, var et velkendt ordsprog på det tidspunkt, der blev anset for at være meget læst og accepteret. Temaet dengang var ikke rigdommen i sig selv, men kærligheden til rigdom, jagten på rigdom, uanset hvad det måtte koste. Det Gamle Testamente advarer også imod, at det at være rig kan indebære nogle udfordringer og faldgruber: (Sl 39,7; 49,7-11; Ordsp11,4,16,28; 23,4; Præd 5,12-13). Det er spændende, at Paulus her konkret betegner falske lærere som dem, der ser troen som en vej til rigdom. Er "de, der vil være rige", i vers 9, de samme, der tænker på, at "gudsfrygt skal kunne lønne sig" i vers 5? Eller gælder advarslen i vers 9 for alle, der drømmer om at bliverige? Hvilke slags trosødelæggende fristelser kan man falde i, hvis man er god til penge?
1 Joh 2,15-17 | Det handler om, hvad du elsker
Mange tror, at Første Johannesbrev blev skrevet til husmenighederne i og omkring Efesos, altså samme sted som Første Timotheusbrev (se tidligere tekst). Så er det måske ikke så mærkeligt, at Johannes også advarer imod kærlighed til det, der ikke har varig værdi. For hvad vil det sige at elske verden? Joh 3,16siger så smukt: "For således elskede Gud verden..." Og vi ved fra både Bibelen og udenoms-bibelske kilder, at de første kristne viste kærlighed også til dem uden for menigheden. Bibelkommentarer påpeger, at Johannes bruger ordet verden (kosmos) på forskellige måder. Det kan betyde universet/skabelsen eller den menneskelige verden generelt (1 Joh 3,17; 4,17; Joh 1,10; Joh 3,16; 1 Joh 2,2) eller et ondt organiseret jordisk system kontrolleret af onde magter, der har sat sig op imod Gud og hans rige (1 Joh 4,3-5; 5,19; Joh16,11).
Matt 19,16-30 | Når rigdom står i vejen
Jesus begynder opremsning af buddene fra det femte og fremefter, og den unge mand hævder at haveholdt dem alle. Men Jesus udelader bevidst et af dem – den sidste som handler om begær. Er dette nøglen til at forstå fortællingen? Tanken om, at nåleøjet var en byport, som kameler kunne passere igennem uden bagage, deles ikke i de seriøse bibelkommentarer. Lignende udsagn om elefanter og nåleøje kan findes i samtidslitteraturen, og vi ser på disciplenes reaktion, at hensigten var at sige, hvor umuligt det var. I det 2. århundredes apokryfe-skrifter Peter og Andreas' Gerninger vender Jesus tilbage som en 12-årig dreng og får et nåleøje til at svulme op, så kamelen kunne passere igennem, og herskeren Onesiforus bliver overbevist og omvendt og giver sin rigdom væk. Selvom dette er en slags helligt eventyr, viser det, at folk forstod nåleøjet bogstaveligt dengang.
Eftertanke
Prøv at tænke over, hvilke slags følelser disse tekster og spørgsmål har vakt i dig? Er du lige så afslappet? Blev du frustreret? Føler du dig bekymret? Skyld? Lykke? Hvad siger det om dit forhold til penge, at du reagerer, som du gør?
Baggrund for teksten
• Hvad er en af de vigtigste tanker du tager med dig i den tekst du har læst?
• Hvilken hensigt tror du forfatteren havde med at skrive dette?
• Hvem skriver forfatteren til? Hvem har forfatteren i tanke?
• Hvad er den historiske sammenhæng i det du har læst?
• Hvorfor blev det du har læst medtaget i Bibelen?
Mine reaktioner på teksten
• Hvilken stemning sidder du med når du har læst dette? (Trist, inspireret, glad)
• Hvilke uenigheder tror du denne teksten medfører hos læsere?
• Hvilken passage / tekst ville du hænge på en plakat på væggen?
• Hvad synes du er problematisk i det du har læst?
• Hvilke ord og udtryk husker du bedst i det du læste?
• Hvilke vers, ord og udtryk ville du markere med fed skrift?
Hvad kan jeg bruge dette til?
• Hvad mener du er vigtigt at fortælle til andre af det du har læst?
• Hvad er mest historisk information, og hvad er universelle principper?
• Hvis du skulle lave et “trospunkt” ud af teksten, hvad ville det så være?
• Hvad fortæller det du har læst om hvem Gud er og hvad han ønsker?
• Hvilket budskab tror du dette kan have for en almindelig person i dag?
Syvende Dags Adventistkirken
Concordiavej 16 C
2850 Nærum
+45 4558 7777
CVR: 11924913
Konto: 0890 1069302
Webmaster: Jan-Gunnar Wold
Velkommen til den officielle hjemmeside for Syvende Dags Adventistkirken i Danmark. Vi er en verdensomspændende protestantisk frikirke med over 20 mio. medlemmer. Vores lokale menigheder er spredt rundt i hele landet. Adventistkirken er et fællesskab, der deler troen på Jesus Kristus. Vi er optaget af at følge Bibelen som vejleder igennem livet og har valgt at helligholde lørdag som hviledag på samme måde, som Jesus gjorde. Vi opfordrer alle til at tilbede Gud sammen med os på den 7. dag, – lørdag, en festdag for verdens tilblivelse, da Gud skabte.
Vi håber, at du kommer til at lære os og det vi står for lidt bedre at kende ved at kigge rundt på vores sider.
Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev, og få masser af information og ny viden.
Tilmeld nyhedsbrev
Betal med kort for kurser og arrangementer
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |