Oversigt
Hvad vil det sige at være trofast i forvaltningen af egne eller andres værdier? Er der forskel i måden, du behandler dette på? Beror det på manglende trofasthed og klogskab, når du kommer i problemer? Forvalter du mest sikkert ved at undlade at investere i noget, der potentielt kan forbedre situationen eller værdien?
Troens belønning
Tanken om, at det går de trofaste godt og de troløse dårligt, er en del af den grundlæggende tanke om belønning for at gøre det rigtige, tro på den rigtige Gud eller leve livet på den rigtige måde. Hvordan forholder du dig til dette? Er du en kristen, fordi du får det evige liv som belønning? Ville du være troende, selvom der ikke var mere end det jordiske liv? Er der en bagatelgrænse for din trofasthed? Hvilke områder i livet omfattes af troskab mod Gud, og har det betydning for dig, om noget er synligt for andre eller ikke?
Selvudvikling
Vores kultur sætter ofte enkeltindividet over fællesskabet. Ved at realisere mig selv opnår jeg det gode liv. Vores liv leves på sociale medier, hvor vi hele tiden forsøger at fremtræde bedst muligt for at få anerkendelse. I lyset af Paulus’ omtale af troens mennesker, der led afsavn, men havde den usynlige verden for øje, hvordan harmonerer det med at iscenesætte sit eget liv og fremhæve sig selv? Skal jeg som troende gå med nedbøjet hoved? Er der noget forkert i at udstråle succes og glæde som belønning for gode valg?
Guds gavmildhed
Den nye jord, fravær af sygdom og problemer er et løfte til alle, der tager imod Guds tilbud om frelse. Tror du,at Adam og Eva i Edens have oplevede livet med Gud som en belønning? Er der forskel på det første og det andet Eden i denne sammenhæng? Giver belønning mening, hvis det ikke ses i lyset af tab? Vil ”himmelvendthed” føre til handlingslammelse i hverdagen?
Matt 25,14-30 | Forandring eller status quo
Dette er den lignelse, der har givet anledning til ordet ”talent” brugt om evner og færdigheder (som i America’s Got Talent). Denne lignelse kan forstås på to måder. Den første er, at Jesus forbereder disciplene på, at han vil være væk i lang tid, før han vender tilbage for at dømme levende og døde. Her gælder det, at vi kristne har gjort et eller andet med de ressourcer, livet og troen har givet os, men det er lidt uklart præcist hvad. Den anden fortolkning er, at Gud allerede havde forladt Israel, lige før Salomons tempel blev ødelagt af Nebukadnesar (Ez 8,6; 9,3; 10,4.18-22; 11,22-25). Der var ingen fortælling om, at Gud fyldte templet, der blev bygget efter eksilet, med sin tilstedeværelse. Nu var Gud vendt tilbage i Jesus. Han var Herren, og han var ikke imponeret over, hvad Israel havde gjort med arven. Dem, der lyttede til Jesus og var villige til at videreudvikle jødedommen til noget nyt og større, var gode tjenere. Dem, der kun havde ”begravet” traditionen, var onde tjenere. Den dom, han prædikede over den ”begravede” jødedom, var Jerusalems fald i år 70. Så er spørgsmålet, hvad Jesus mener om vores administration. Om planeten, vi lever på, og brug af dens ressourcer. Om den tro og det fællesskab, vi har arvet fra tidligere generationer. Er vi i gang med at ødelægge det? Eller optimerer vi det? Eller søger vi blot at bevare status quo?
Hebr 11,1-16 | Selvrealisering, håb og savn
I alle gode historier skal hovedpersonen gøre noget. Der er et mål at nå og en vej til målet. Mennesker, der ikke har noget mål, bliver sjældent hovedpersoner i spændende historier. Sådan er det også med Guds historie. Den er på vej – mod et vidunderligt mål. De troende levede i lyset af et løfte, der formede deres liv. Hvordan former vores vision om Guds rige sig i vores liv?
Åb 21,1-8 | Hvordan forvalter vi fremtidsdrømmen?
En ny himmel, en ny jord, et nyt Jerusalem, hvor Gud selv er det nye tempel. Nyt, nyt, nyt! Der er grundlæggende to måder at se denne tekst på. Enten at det gamle er udskiftet, eller at det gamle er blevet fornyet. Den første holdning har ført til en brug-og-smid væk holdning til naturen og planeten. Hvorfor bøvle, hvis alt alligevel skal brændes. Men nu afspejler de sidste tre kapitler i Bibelen de tre første – hvor vi fik til opgave at passe på jorden. Vi må derfor indse, at et misbrug af naturen ikke er bibelsk. I vers 5 står der på originalsproget ikke ”Jeg gør alting nyt”, men ”Jeg gør alle ting nye”. Og Paulus skriver: ”For dette forgængelige skal iklædes uforgængelighed, og dette dødelige skal iklædes udødelighed” (1 Kor 15,53). ”Også skabningen selv vil blive befriet fra trældommen under forgængeligheden og nå til den frihed, som Guds børn får i herligheden” (Rom 8,21). Og Johannes advarer med stærke ord ”dem, der ødelægger jorden” (Åb 11,18).
Eftertanke
At være troende er at drømme Guds drømme sammen med ham. Drømmen om helede relationer og en helbredt planet. Mens vi venter, er det vores privilegium at udleve drømmen om forsoning og helbredelse. Hele evangeliet kan opsummeres i disse håbefulde ord: ”Jesus er Herre” – ”Kom, Herre Jesus”.
Baggrund for teksten
• Hvad er en af de vigtigste tanker du tager med dig i den tekst du har læst?
• Hvilken hensigt tror du forfatteren havde med at skrive dette?
• Hvem skriver forfatteren til? Hvem har forfatteren i tanke?
• Hvad er den historiske sammenhæng i det du har læst?
• Hvorfor blev det du har læst medtaget i Bibelen?
Mine reaktioner på teksten
• Hvilken stemning sidder du med når du har læst dette? (Trist, inspireret, glad)
• Hvilke uenigheder tror du denne teksten medfører hos læsere?
• Hvilken passage / tekst ville du hænge på en plakat på væggen?
• Hvad synes du er problematisk i det du har læst?
• Hvilke ord og udtryk husker du bedst i det du læste?
• Hvilke vers, ord og udtryk ville du markere med fed skrift?
Hvad kan jeg bruge dette til?
• Hvad mener du er vigtigt at fortælle til andre af det du har læst?
• Hvad er mest historisk information, og hvad er universelle principper?
• Hvis du skulle lave et “trospunkt” ud af teksten, hvad ville det så være?
• Hvad fortæller det du har læst om hvem Gud er og hvad han ønsker?
• Hvilket budskab tror du dette kan have for en almindelig person i dag?
Syvende Dags Adventistkirken
Concordiavej 16 C
2850 Nærum
+45 4558 7777
CVR: 11924913
Konto: 0890 1069302
Webmaster: Jan-Gunnar Wold
Velkommen til den officielle hjemmeside for Syvende Dags Adventistkirken i Danmark. Vi er en verdensomspændende protestantisk frikirke med over 20 mio. medlemmer. Vores lokale menigheder er spredt rundt i hele landet. Adventistkirken er et fællesskab, der deler troen på Jesus Kristus. Vi er optaget af at følge Bibelen som vejleder igennem livet og har valgt at helligholde lørdag som hviledag på samme måde, som Jesus gjorde. Vi opfordrer alle til at tilbede Gud sammen med os på den 7. dag, – lørdag, en festdag for verdens tilblivelse, da Gud skabte.
Vi håber, at du kommer til at lære os og det vi står for lidt bedre at kende ved at kigge rundt på vores sider.
Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev, og få masser af information og ny viden.
Tilmeld nyhedsbrev
Betal med kort for kurser og arrangementer
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |