Rygning og tobak

I mere end et århundrede har Syvende Dags Adventistkirken advaret sine unge og offentligheden om tobaksrygningens vanedannende og sundhedsnedbrydende natur.

Cigaretrygning er den største enkeltstående dødsårsag i verden, som kan forebygges. Et stærkt etisk koncept i mange, om ikke alle, samfund er, at forebyggelse er bedre en helbredelse. Når det gælder rygning, mødes de fleste lande af et etisk paradoks: mens mange årtiers forskning har givet uimodsigelige beviser for skaderne ved cigaretrygning, lever tobaksindustrien i bedste velgående, ofte med mere eller mindre skjult statsstøtte. Rygningens etik bliver endnu mere alvorlig, når man tager i betragtning alarmerende oplysninger om kræft og andre sundhedsrisici, forårsaget af passiv rygning.

Vi tror, at forebyggelsens etik kræver et fuldstændigt forbud mod tobaksreklamer i alle lande, strengere love imod rygning på offentlige steder, mere aggresiv og systematisk offentlig uddannelse, og væsentligt højere afgifter på cigaretter. Disse tiltag ville redde millioner af menneskeliv hvert år.

Vedtaget af Generalkonferencens Administrative Komité (ADCOM) og offentliggjort af verdensleder Robert S. Folkenberg ved verdenskongressen i Utrecht, Holland, 1995.Find vores kirker og afdelinger