Menu

Nyheder

Fra jordskælv til pandemi

28.09.2020

Fra jordskælv til pandemi

Tekst: Rachel Cabose
Foto: ADRA, Albanien

COVID-19-pandemien har medført trængsler for mennesker overalt i verden. Men i Albanien blev elendigheden forstærket af det faktum, at mange mennesker ikke havde noget hjem at bo i.

Et jordskælv, der ramte landet i november 2019, dræbte 51 mennesker, sårede omkring 3.000 flere og ødelagde adskillige bygninger, hvilket efterlod tusinder af familier uden husly. Da den landsdækkende nedlukning begyndte i marts 2020, boede mange af disse mennesker i telte eller fragtcontainere, fordi deres hjem stadig var usikre og ubeboelige.

Et af de hårdest ramte områder var Kruja-regionen lige nord for Albaniens hovedstad Tirana. Det var her, Adventistens Udviklings- og Hjælpekontor (ADRA) fokuserede sin indsats under pandemien. ”Det har været vanskelige måneder, fordi de mennesker, vi arbejder med, boede i telte uden ordentlig infrastruktur og mangler grundlæggende levevilkår,” siger Kristi Qendro, programdirektør for ADRA i Albanien. “ADRA indledte sine hjælpeforanstaltninger lige efter jordskælvet i november 2019 og arbejder stadig på at støtte familier under COVID-19-pandemien med mad- og hygiejnepakker, individuel rådgivning og grupperådgivning, online psykosocial støtte og supplerende klasser for børn med risiko for at droppe ud af skole.”

ADRA i Albanien har gennemført uddannelsesprojekter i de berørte regioner i mere end ti år, men indsatsen er intensiveret under denne dobbelte krise. ”Vores hjælp målrettedes specifikt behovene for romaer og det egyptiske mindretal, fordi disse samfund er endnu mere marginaliserede,” siger Altin Rexhepi, administrerende direktør for ADRA i Albanien. “På trods af politisk retorik betragtes det ikke som en prioritet for regeringen og de statslige institutioner at give romaer og egyptiske samfund humanitær hjælp.”

At hjælpe børn fra familier med lav indkomst med at få en uddannelse af høj kvalitet er en topprioritet for ADRA i Albanien. Studerende med lav indkomst blev især ramt, da skoler lukkede under pandemien.

ADRAs COVID-19-hjælp i Albanien er en del af dets verdensomspændende indsats for at lindre lidelsen forårsaget af pandemien. Som den globale humanitære arm under syvendedagsadventistkirken hjælper ADRA cirka 2,7 millioner familier i mere end 70 lande under pandemien. ADRAs nødhjælpsaktiviteter omfatter distribution af mad, hygiejneprodukter og kontantkuponer til mennesker i nød, samt træning af frontlinjearbejdere og levering af medicinsk forsyning til hospitaler, der betjener sårbare samfund. For at hjælpe med ADRA’s igangværende COVID-19-svar, besøg adra.org.

Læs mere her

Til oversigt