Hacksaw Ridge – historien om Desmond T. Doss

af Henrik Jørgensen
fotos: hacksawridgeresources.com

hacksaw trailerHollywood filmen Hacksaw Ridge er en hård krigsfilm, der beskriver et af de blodigste slag, ved Okinawa, Japan, under Anden Verdenskrig, i al dets brutalitet. Filmen er instrueret af Mel Gibson, der også lavede filmen The Passion of Christ, og har kostet over $40 mio. at producere. Hovedpersonen i filmen er en amerikansk soldat ved navn Desmond T. Doss. Midt i krigens brutalitet fokuserer filmen på Desmond Doss’ heroiske medmenneskelighed og omsorg for de sårede under slaget på Hacksaw Ridge.

Hvad der gjorde Desmond Doss til denne ekstraordinære person var, at han som den eneste soldat i den amerikanske hær under Anden Verdenskrig, insisterede på og fik lov til ikke at bære våben. Han nægtede at tage del i krigens massedrab, men ønskede at hjælpe ofrene af krigens brutalitet. På grund af sin indstilling til våben, blev der gjort nar af ham under træningen, og han blev set på som en trussel for de andre soldater i kompagniet. Men bl.a. under slaget på Hacksaw Ridge reddede han egenhændigt 75 sårede soldater uden et våben til at forsvare sig med. Bl.a. på grund af denne bedrift fik Desmond Doss tildelt den højeste æresmedalje en soldat kan få af præsident Harry Truman. Desmond Doss var den første soldat uden våben, der har fået den medalje.

Det er nok blandingen af historiens brutalitet og ømhed, genfortalt under Mel Gibsons instruktion, der er med til at filmen allerede inden dens premiere bliver nævnt som en mulig kandidat til en Oscarnominering. Ved filmfestivalen i Venedig blev filmens fremvisning fulgt af en 10 minutters stående klapsalve.

Desmond Doss var Syvendedags Adventist.

Det var hans ønske om at rette sig efter Guds bud om bl.a. ikke at slå ihjel, der fik ham til at nægte at bære våben. Selvom dette er en brutal og blodig krigsfilm er Desmond Doss’ tro, overbevisning, bønneliv og sabbatshelligholdelse blandt de centrale temaer i filmen. Under træningen insisterer Desmond Doss for eksempel på at gøre sine pligter om søndagen, for at kunne helligholde lørdagen, sabbatten. Det får han lov til, men bliver sat til at gøre dobbelt så meget om søndagen, end det var forventet af de andre soldater om lørdagen. Midt under et slag bliver der i filmen zoomet ind på den knælende Desmond Doss, der på sabbatten, hans helligdag, som den eneste soldat er på slagmarken, mens fjendens kuglerne flyver omkring ham. I bøn til Gud råber han: Herre jeg kan ikke høre dig, sig mig hvad jeg skal gøre? Gennem kugleregnen hører han straks et råb om hjælp, og han fortsætter med at finde sårede som han bærer i sikkerhed. Det er denne ekstraordinære medmenneskelige omsorg under ekstreme forhold, der er filmens centrale tema og bliver udtrykt i Desmond Doss’ gentagne bøn: ”Please Lord, help me get one more!” (Kære Herre, hjælp mig at redde endnu en!)

Ønsker du at vide mere om den virkelige Desmond T. Doss kan du klikke på linket: desmonddoss.org

Filmen har biografpremiere i Danmark den 10. november 2016

hacksaw meme 4BIBELVERS

ApG 4,31
Da de havde bedt, rystedes det sted, hvor de var forsamlet, og de blev alle fyldt af Helligånden, og de forkyndte Guds ord med frimodighed.
Find vores kirker og afdelinger