veg

Loma Linda studie: Vegetarisk kost sænker risikoen for endetarms- og tyktarmskræft

24.03.15 af Andrew McChesney/Adventist Review (dm)

En vegetarisk kost kan reducerer risikoen for at få kræft med 22 procent, konkluderer en ny analyse fra 'the Adventist Health Study-2'.

Forskere ved Loma Linda University Health har fundet ud af at en plantebaseret kost kan yde en betydelig beskyttelse imod kræft i ende- og tyktarmen. Denne kræfttype er den næst største årsag til kræft relateret dødsfald i USA, kun overgået af lungekræft.

Resultaterne, som i sidste uge blev publiceret i tidsskriftet JAMA Internal Medicine, er de første resultater fra universitets multimillion-dollar studie 'Adventist Health Study-2', der undersøger kostens indflydelse på specifikke former for kræft.

"De videnskabelige beviser peger på at rødt kød og forarbejdet kød er forbundet med en højere risiko af endetarms- og tyktarmskræft, hvorimod en kost rig på fibre — ikke fiber tilskud — peger på en lavere risiko," sagde en af studiets ledende forsker, Dr. Michael Orlich, i sidste uge. "De veganere, lakto-ovo vegetarer og peso-vegetarer der deltog i vores studie spiste ikke rødt eller forarbejdet kød og spiste en varierende plante kost af typen whole plant foods".

Studiet som indeholdte spørgeskemaer om madvaner og patientjournaler for 77.659 Syvende Dags Adventister over en 7-årig årrække, kom frem til at vegetarer har en 22 procent formindsket chance for at udvikle endetarm- og tyktarmskræft end ikke vegetarer.

Af disse vegetarer, havde veganer 16 procent mindre chance for at få kræft, lakto-ovo vegetarer, som spiser mælk og æg havde 18 procent mindre chance. Den gruppe der havde den laveste risiko for at få kræft var pesco-vegetarerne, de havde 43 procent mindre chance for at få kræft.

Lederen af 'Adventist Health Studies-2' og medforfatter på denne uges rapport Dr. Gary Fraser, advarede imod at tolke resultatet til at man skal spise mere fisk. "Hovedbudskabet er at undgå alt kød. Det overordnede resultat var at vegetarende som en gruppe klarede sig bedre end ikke-vegetarende. Det som man kan konkluderer ud fra denne rapport er at ved at erstatte kød med grønsager, nødder, bælgfrugter og frugter vil reducere chancen for at få ende- og tyktarmskræft."

Orlich udtalte at der var fortidigt at konkludere at pesco-vegetarernes imponerende resultat var på baggrund af at de spiste fisk. "Forskellighederne imellem pesco-vegetarerne og de andre vegetargrupper kan være på grund af tilfældigheder. Gruppernes kost adskiller sig også på andre områder end det at spise fisk. Vi vil lave nogle opfølgende studier i forholdet imellem fisk og kød, og tage højde for hvilken anden kost der også spises".

Halvdelen af den gruppe der blev studeret var ikke-vegetarer. Denne gruppe blev defineret ved at de spiste kød mindst en gang ugentligt, og gruppen spiste generelt mindre kød end den gennemsnitlige amerikaner.BIBELVERS

Job 22,21
Forlig dig med ham, og få fred, da skal lykken stå dig bi.
Find vores kirker og afdelinger