Syvende Dags Adventistkirken i Tjekkiet for 45 millioner dollars i erstatning

05.03.13 - af Mark Kellner, Adventist Review og Tomás Kábrt (dm)

Syvende Dags Adventistkirken i Tjekkiet vil modtage 1.5 millioner dollars årligt i 30 år, det vil sige totalt 45 millioner dollars, som kompensation efter kommunisttiden.

tjekiet

Mikulás Pavlík (til venstre), formand for Syvende Dags Adventistkirken i Tjekkiet og den tjekkiske statsminister Petr Necas underskriver kompensationsaftalen.

Dette blev officielt da kirkens ledere og statsminister Petr Necas den 22. februar i år underskrev aftalen i Prag. Syvende Dags Adventist præsten Mikulás Pavlík, formand for den Tjekkiske-Slovakiske Union, var en af flere officielle repræsentanter for religiøse organisation der underskrev en individuel aftale med Necas. "Underskrivningen betyder at den juridiske proces nu er fuldført, og vi har nu har fået erstatning for de skader som kommunistregimet lavede på vores bygninger," siger Pavlík.

Betalingen er ment som kompensation for bygninger som kommunistregimet beslaglagde i 1952. Regimet kollapsede under den berømte Fløjlsrevolution i 1989.

Syvende Dags Adventistkirken deler sammen med 17 andre religiøse organisation, der iblandt jøder, protestanter og katolske trossamfund, 3.1 milliarder dollars i et forlig fra regeringen. Udbetalingen kommer efter at en kompensations plan blev godkendt af det tjekkiske parlament i 2012.

Ved at underskrive disse aftaler, fuldfører vi skridtet imod at udbrede de skader på ejendomme som kommunister var skyld i," siger den tjekkiske statsminister Necas ved ceremonien. "I begyndelsen af 90'erne blev vi som stat enig om at kompensation var den mest effektive og retfærdige måde at genoprette vores økonomi på. Kirkerne var udelukket fra disse kompensationer, men i dag er retfærdigheden sket fyldest.

Syvende Dags Adventistkirken i Prag oplyser at kirken tabte ejendomme til en værdi af 52,1 millioner dollars da kommunistregimet beslaglagde deres ejendomme i 1952. Den Tjekkiske republik er den sidste af de tidligere kommunistiske stater til at udbetale denne form for kompensation til religiøse organisationer.

Oppositionspartiet Socialdemokraterne prøvede at blokere for aftalen, få timer inden underskrivelsen af aftalen ved hjælp af en domskendelse. Selvom at domstolen ikke greb ind, forventes det at domstolen vil komme med en kendelse på socialdemokraternes klage senere.

Præsten J. P. Lorenz organiserede den første Syvende Dags Adventistmenighed i Prag i 1902. En Unionskonference blev stiftet i 1919.BIBELVERS

1 Thess 5,8
Men vi, der tilhører dagen, skal være ædru og iføre os troen og kærligheden som brynje og håbet om frelse som hjelm.
Find vores kirker og afdelinger