Adventist World Radio åbner studie i Albanien

09.08.12 - Af AWR Comm (dm)


Adventist World Radio (AWR) har færdiggjort det første Syvende Dags Adventist radiostudie i Albanien.

awr albanien

Pastor Leo N. España, Formand for Adventistkirken i Albanien og Næstformand Pastor Julian Kastrati

Efter at have fejret kirkens 20 års jubilæum i landet den 16. juni, ser kirkens medlemmer og ledere nu frem mod at dele evangeliet med deres landsmænd igennem medieproduktioner.

Albanien har haft en hård historie. Da landet blev et kommunist land efter Anden Verdenskrig, blev de fleste former for tilbedelse forbudt, mange ejendomme der var ejet af religiøse grupper blev nationaliseret, og i 1967 bekendtgjorde landets ledere at Albanien nu var det første ateistiske land i verdenen, og lukkede alle kirker og moskeer.

Igennem denne periode, gennemgik de albanske adventister store prøvelser, der iblandt fængsel og tortur som et resultat af at de tilbad og vidnede om sin tro.

Efter kommunismens fald i 1991, tillod Albanien igen tilbedelse. 70 procent af befolkningen er muslimer, og resten er enten albansk ortodokse eller romersk katolske. Albanien har siden 1991 prøvet at indhente den vestlige verden, men er stadigvæk et af de fattigste lande i verdenen.

Det nye radiostudie er placeret i ADRA Albaniens bygninger i Tirana. Projektet er blevet muliggjort igennem et partnerskab imellem AWR og  Syvende Dags Adventistkirkens Trans Europæiske Division (TED). TED støttede med finansieringen for at renoverer lokalerne, og AWR sørgede for radio udstyret.

AWRs globale ressource ingeniør, Daryl Gungadoo, rejste til Albanien for at installere udstyret og for at undervise i brugen af det. Det er normalt at opleve tekniske problemer under en af disse installationer, og i dette tilfælde var en af udfordringerne at elektricitet forsyningen svingede imellem 196 og 290 volt. Problemet blev løst ved at installere en Uafbrudt Strømforsyning.

AWR bruger en stor variation af medier til at sende igennem, så de lokale ledere af kirker kan konsulterer AWR og vælge det bedste medie for lyttere i deres område. "I Albanien, lagde jeg mærke til at de fleste lyttede til lokale FM radiostationer, i stedet for på kortbølge frekvensen," fortæller Gungadoo. "Der er dusinvis af lokale radio stationer, men siden af folk generelt ser på radioen som underholdning, sender de fleste radiostationer musik hele tiden, til lejlighedsvis afbrudt for at give plads til et nyhedsoverblik. Brugen af internettet har vokset voldsomt fra 0,1 % af befolkning som brugte det i 2000 til 43 % i 2012. Facebook er meget populært hos unge, og smartphones bliver mere og mere udbredt.

Nu da studiet er fuldt operationelt, vil den Albanske mission begynde at ansætte personale til at kunne producerer programmer. Planen er at der først skal blive produceret ugentlige programmer som vil blive lavet som podcast igennem awr.org og iTunes. Når medarbejderne er blevet mere uddannet i radiofaget, er planen at der skal blive produceret daglige programmer og man vil undersøge muligheden for at kunne leje sig ind på sendenettet hos lokale FM stationer. Hvis alt går vel godt, og potentialet er til stede kan det ende med radiostationen sender i døgndrift.

AWR's direktør Dowell Chows siger, "Jeg er meget tilfreds med at studiet i Tirana nu er klar for produktion. Vi ser frem til en positiv, innovativ og effektiv missionsarbejde i Albanien som et resultat af dette nye tiltag."BIBELVERS

Rom 10,9
For hvis du med din mund bekender, at Jesus er Herre, og i dit hjerte tror, at Gud har oprejst ham fra de døde, skal du frelses.
Find vores kirker og afdelinger