Mere af det hele – hele tiden
Det meste af det, vi køber, kan det ikke betale sig at reparere, hvis det går i stykker. Vi køber nyt i stedet. I gamle dage havde man måske 2 par sko eller 2 skjorter. I dag er det ikke nok. Alt omkring os appellerer til at forbruge mere og mere. At have noget andre ikke har markerer, at vi har muligheder, andre ikke har. Nogle kulturer værdsætter guldhåndtag fremfor en køkkenvask. Det, som andre lægger mærke til, har stor værdi. Hvor går grænsen mellem den sunde trang til fornyelse overfor misundelsen og ønsket om at vise status? Hvordan skal vi forholde os til mennesker, som udviser en adfærd, vi ikke bryder os om? Er det Guds tanke, at middelmådighed er bedre end at udstråle fremgang og fornyelse?
Hvad er problemet?
Hvordan forholder Bibelen sig til balancen mellem vores ønsker, vores karaktertræk og de fysiske rammer, vi lever under? Hvilke fundamentale problemer er der i vores natur, og kan/skal disse fjernes, inden Jesus kommer igen? Er et munkeliv religiøst set bedre end et kongeliv?
Begær og tyveri
Hvorfor tror du, begær omtales i de ti bud? Er ønsket om at forbedre sine livsbetingelser eller komfort nødvendigvis et udslag af begær? Kan vi anskue forbrugskultur som tyveri af klodens ressourcer? Hvordan forholder vi os til egen selvretfærdighed i de valg, vi foretager, og egenskaber, som ikke synes at harmonere med himmelske værdier? Hvordan kan vi lære børn og unge en bedre vej, uden at de oplever det som fratagelse af noget godt?
Luk 12,13-34 | Samleren
”Vær på vagt over for al griskhed,” siger Jesus i vers 15 ”for et menneskes liv afhænger ikke af, hvad det ejer.” Teksten indeholder flere eksempler på situationer, hvor penge kan tage fat på en livsberøvende måde: (1) Når det er penge, man har ret til, men ikke får fat i, lurer bitterheden (vers 13) (2) når man pludselig har meget mere, end man havde forventet, lurer egoismen (vers 16-19), og (3) når man har alt for få penge, lurer bekymringen (vers 22- 29). Så hvad mener Jesus egentlig, at det gode liv er? Ja, der er to ting, hans tilhængere har, som ”hedningerne” ikke har: En himmelsk Fader og et liv i Guds rige: Guds familie – kirken.
Es 14,12-14 | Grådighedens ophav
Dette udtrykker en hån mod Babylons konge. Men ligesom i sangen om kongen af Tyrus i Ez 28, bemærker vi her et kosmisk sprog, der lader os vide, at denne sang låner sprog fra en anden og større fortælling. I hvert fald har bibelfortolkere gennem århundreder i disse vers set spor af en kosmisk begivenhed i selve himlen, hvor et himmelsk væsen blev grebet af ønsket om at være noget mere og større, end det han var. Hans tilfredshed ville ikke være fuldendt, før han var som Gud selv. Det er nemt at synge hånende sange om Babel. Men hvornår har DU nok? Har du defineret, hvornår nok er nok? Og er det muligt?
Joh 12,1-11 | Hvornår er vores forbrug baseret på tyveri?
300 denarer var en årsløn. Hvis nogen brugte for eksempel 500.000 kr. på en spaoplevelse til præsten, ville vi nok også reagere. Men Johannes hævder, at Judas var en tyv, der stak penge i egen lomme i stedet for den fælles pengekasse. Han havde derfor ekstra grund til at være sur over, at penge efter hans mening blev ødslet bort på den måde.
ApG 5,1-11 | Den grimme side af begær
Ananias’ og Safiras død er lige så foruroligende for os i dag som dengang. Hvad vil Lukas fortælle os med denne beretning? I Det Nye Testamente beskrives menigheden som det nye tempel, hvor Gud bor. Og jøderne vidste udmærket godt, at Guds hellighed ikke var noget, man skulle spøge med. Guds hellige nærvær skulle man vise ærbødighed for. I deres bevidsthed lurede historier om Pagtens Ark og Templet og Det Helligste, og hvad der skete, hvis det hellige ikke blev behandlet som helligt (Dangerous Holiness). N.T. Wright kalder det ”Acts for Everyone”, (Part One, Chapters 1-12). Tænker vi i dag for trivielt om Gud og menigheden, og hvad der er ”dyrt og helligt”? Historien er nok også en invitation til at dykke ned i følelser som stolthed, skam, ære og begær. Hvorfor i alverden sagde de det ikke bare, som det var? Hvorfor forsøgte de at fremstå bedre, end de var? Hvad var det præcis, der fik dem til at gøre noget, de vidste var tvivlsomt? Hvornår gik det galt?
Baggrund for teksten
• Hvad er en af de vigtigste tanker du tager med dig i den tekst du har læst?
• Hvilken hensigt tror du forfatteren havde med at skrive dette?
• Hvem skriver forfatteren til? Hvem har forfatteren i tanke?
• Hvad er den historiske sammenhæng i det du har læst?
• Hvorfor blev det du har læst medtaget i Bibelen?
Mine reaktioner på teksten
• Hvilken stemning sidder du med når du har læst dette? (Trist, inspireret, glad)
• Hvilke uenigheder tror du denne teksten medfører hos læsere?
• Hvilken passage / tekst ville du hænge på en plakat på væggen?
• Hvad synes du er problematisk i det du har læst?
• Hvilke ord og udtryk husker du bedst i det du læste?
• Hvilke vers, ord og udtryk ville du markere med fed skrift?
Hvad kan jeg bruge dette til?
• Hvad mener du er vigtigt at fortælle til andre af det du har læst?
• Hvad er mest historisk information, og hvad er universelle principper?
• Hvis du skulle lave et “trospunkt” ud af teksten, hvad ville det så være?
• Hvad fortæller det du har læst om hvem Gud er og hvad han ønsker?
• Hvilket budskab tror du dette kan have for en almindelig person i dag?
Syvende Dags Adventistkirken
Concordiavej 16 C
2850 Nærum
+45 4558 7777
CVR: 11924913
Konto: 0890 1069302
Webmaster: Jan-Gunnar Wold
Velkommen til den officielle hjemmeside for Syvende Dags Adventistkirken i Danmark. Vi er en verdensomspændende protestantisk frikirke med over 20 mio. medlemmer. Vores lokale menigheder er spredt rundt i hele landet. Adventistkirken er et fællesskab, der deler troen på Jesus Kristus. Vi er optaget af at følge Bibelen som vejleder igennem livet og har valgt at helligholde lørdag som hviledag på samme måde, som Jesus gjorde. Vi opfordrer alle til at tilbede Gud sammen med os på den 7. dag, – lørdag, en festdag for verdens tilblivelse, da Gud skabte.
Vi håber, at du kommer til at lære os og det vi står for lidt bedre at kende ved at kigge rundt på vores sider.
Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev, og få masser af information og ny viden.
Tilmeld nyhedsbrev
Betal med kort for kurser og arrangementer
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |