Oversigt
Forvaltning har meget med holdning at gøre i Guds øjne. Det ser vi af historien om den fattige enke. Økonomiske midler er vigtige for udførelsen af de fleste opgaver, men der er også andre måder at give til evangeliets fremme.
Kirken som en virksomhed?
Hvilke konsekvenser på godt og ondt ville det have at drive kirken som en virksomhed med salgsaktiviteter? Hvilke udfordringer er der ved at fokusere på henholdsvis motivation, størrelse af gaver, pengegaver kontra tjenester. Kan det betale sig at give til evangeliets fremme? Hvordan reagerer vi, når kirken opfordrer til at give til kirkens projekter? Er der andre måder at finansiere kirkens drift på, eller vil et fokus på disse forhold have ødelæggende virkning på kirkens fællesskab?
Forvaltning og motivation?
Hvorfor er det så ømtåleligt et emne at tale om gaver, penge og tjenester i forhold til kirkens drift eller missionsaktiviteter? Hvilken balance er der mellem gode tanker og hensigter eller direkte om penge i gennemførelsen af kirkens mission? Hvilke andre former for støtte kan man give til evangeliets fremme end direkte pengegaver?
Hvor meget har du tilbage, hvis du giver det hele?
Hvordan er balancen mellem at give noget og give det hele? Hvis Gud ejer alt, og han sørger for dagen og vejen, hvilken betydning har det at give på en gennemtænkt måde? Hvordan er evangeliets fremme afhængig af min giverglæde? Hvordan reagerer vi, når vi synes, at gaver bliver anvendt uklogt?
Mark 14,3-9 | En mærkelig prioritering?
En denar var en dagsløn. 300 denarer bliver så ca. en årsløn. Måske ville det ikke være så mærkeligt, hvis nogen mente, at pengene kunne have været brugt bedre? Jesu svar refererer muligvis til 5 Mos 15,11: ”Der vil altid være fattige i landet; derfor giver jeg dig den befaling: Luk din hånd op for dinlandsmand, for alle trængende og fattige hos dig i dit land.” At hælde salveover hovedet kan have mindet om en kongelig salvelse, om ikke for tilskuerne så måske til senere læsere, der godt vidste, hvem Jesus var.
2 Kor 9,1-15 | Gaver og motivation
Denne tekst er måske bedst kendt for sit misbrug. Snakken om den økonomiske gevinst ved at så og derefter høste rigelige materielle velsignelser er blevet brugt af tv-evangelister og forkyndere af velstandsteologien som middel til at motivere menigheder til at give dem penge. De siger: ”Se, det virker for mig. Jeg er rig. Giv mere, så bliver du også rig.”Kan Gud velsigne den nærige hånd på samme måde, som han velsigner den gavmilde? Det Døde Hav er dødt, fordi det ikke afgiver vand. Eller måske kan man tænke på det på en anden måde: At den gavmilde person, der velsigner andre, naturligt finder det meningsfuldt at give. Skal man give for at få eller fordi man oplever glæde ved at give? Lover denne tekst rigdom?
Matt 6,24-34 | At tjene to herrer
Vers 24 siger ikke, at man skal hade penge for at følge Jesus. Det er et hebraisk formsprog. I stedet for at sige: ”Hvad sætter du først, og hvad følger derefter,” udtrykker du dig dramatisk med: ”Hvad elsker du, og hvad hader du?” Men det er en hebraisk måde at tale på. Men advarslen om at sættepenge først er lige så stærk. Resten af teksten taler om økonomiske bekymringer, noget man kan genkende, uanset hvor mange eller få penge, man har. Du kan bekymre dig, fordi du mangler penge. Man kan blive besat af tanken om penge, man kunne23have haft. Eller du kan have bekymringer om værdigenstande, som du kan miste. Og hvis penge ikke er din største bekymring, er der masser af andreting at bekymre sig om. Men sætter vi penge først, når vi bekymrer os? Tekstens klimaks er vers 33. Men hvad vil det sige: ”Men søg først Guds rigeog hans retfærdighed”? ”Guds Herredømme” kunne have været en bedre oversættelse. At søge Guds styre (Guds vilje) over liv og følelser og fremtiden, og alting kan virkelig hjælpe. Og ”hans retfærdighed” kan handle om en måde at leve på, nemlig i uselvisk fællesskab, som de første kristne gjorde. Lukas fortæller os, at ingen af dem led, fordi de passede på hinanden (ApG4,34). De kunne virkelig være sikre fra ”alt dette”.
Eftertanke
Når Det Nye Testamente taler om generøsitet, bekymringer og penge, hænger det sammen med, at menigheden for alvor fungerede som en storfamilie, der støttede hinanden, også materielt. Det var gennem menigheden, at Guds løfter om, at ”alt dette” blev opfyldt. Hvad er DIN drøm for menigheden? Hvordan kan menigheden bidrage til at imødekomme dine bekymringer? Hvad forventer du af Gud?
Baggrund for teksten
• Hvad er en af de vigtigste tanker du tager med dig i den tekst du har læst?
• Hvilken hensigt tror du forfatteren havde med at skrive dette?
• Hvem skriver forfatteren til? Hvem har forfatteren i tanke?
• Hvad er den historiske sammenhæng i det du har læst?
• Hvorfor blev det du har læst medtaget i Bibelen?
Mine reaktioner på teksten
• Hvilken stemning sidder du med når du har læst dette? (Trist, inspireret, glad)
• Hvilke uenigheder tror du denne teksten medfører hos læsere?
• Hvilken passage / tekst ville du hænge på en plakat på væggen?
• Hvad synes du er problematisk i det du har læst?
• Hvilke ord og udtryk husker du bedst i det du læste?
• Hvilke vers, ord og udtryk ville du markere med fed skrift?
Hvad kan jeg bruge dette til?
• Hvad mener du er vigtigt at fortælle til andre af det du har læst?
• Hvad er mest historisk information, og hvad er universelle principper?
• Hvis du skulle lave et “trospunkt” ud af teksten, hvad ville det så være?
• Hvad fortæller det du har læst om hvem Gud er og hvad han ønsker?
• Hvilket budskab tror du dette kan have for en almindelig person i dag?
Syvende Dags Adventistkirken
Concordiavej 16 C
2850 Nærum
+45 4558 7777
CVR: 11924913
Konto: 0890 1069302
Webmaster: Jan-Gunnar Wold
Velkommen til den officielle hjemmeside for Syvende Dags Adventistkirken i Danmark. Vi er en verdensomspændende protestantisk frikirke med over 20 mio. medlemmer. Vores lokale menigheder er spredt rundt i hele landet. Adventistkirken er et fællesskab, der deler troen på Jesus Kristus. Vi er optaget af at følge Bibelen som vejleder igennem livet og har valgt at helligholde lørdag som hviledag på samme måde, som Jesus gjorde. Vi opfordrer alle til at tilbede Gud sammen med os på den 7. dag, – lørdag, en festdag for verdens tilblivelse, da Gud skabte.
Vi håber, at du kommer til at lære os og det vi står for lidt bedre at kende ved at kigge rundt på vores sider.
Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev, og få masser af information og ny viden.
Tilmeld nyhedsbrev
Betal med kort for kurser og arrangementer
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |