Oversigt
Begrebet ”tiende” er velkendt for mange kristne. Men giver de gamle forordninger mening i et moderne samfund, hvor betalinger ikke ydes i naturalier? Denne uge skal vi se på Bibelens tanke om, hvordan alle kan bidrage til troens fremme, og hvordan disse principper også kan haverelevans i dag.
Tiende, gaver, ofringer
En tiendedel omtales i Bibelen sammen med bådegaver og ofringer. Er det rigtigt kun at fokusere på en del af dette? Hvis ofringer ikke er gyldige for os i dag, hvorfor gælder tienden så? Er beskrivelsen i Mosebøgerne et generelt påbud, er det en beskrivelse af, hvordan de praktiserede finansiering på den tid, eller kan der uddrages principper, der er gyldige for os i dag? Har ”tiende” og ”gaver” forskellig status?
Hvad ligger til grund?
Hvilke principper ligger til grund for spørgsmålet om ”tiende” i ugens tekster? Er der belæg for, at denne del tilhører Gud mere end alt andet, der også tilhører ham? Hvordan er balancen mellem penge som værdi og andre værdier, som vi kan give til Guds sag? Kan princippet om tiende være et gudgivet princip til troens fremme og underhold? Hvis du ikke mener, det er et direkte påbud, giver det så alligevel god mening i dag?
Tiende, gaver og økonomi
Er der forskel på, om tilgangsvinklen er ren matematik eller et dybere princip – eller kan det være en kombination? Hvordan påvirker det dig, at det ofte er kirken, som modtager tienden, der også er største fortaler for den? Hvilken påvirkning har det, når der bruges ord som ”frygt” og ”røveri” som motivation for tiendebetaling? Hvordan kan principper om tiende og gaver blive mere end matematik for den enkelte?
1 Mos 14,13-21 | Tiende og udlodning af krigsbytte
Teksten giver et eksempel på tiende, længe før Moses havde modtaget nogen lov om det. Word Biblical Commentary siger, at tiende var almindeligt på dette tidspunkt. Det var skik at give tiende både til helligdomme og konger. Det var, hvad retfærdige mennesker gjorde. Melkisedek kom og velsignede Abraham, og god folkeskik krævede en gengældelse. Tienden var kutyme, lidt på samme måde som 10 procent er en slags ramme for frivillige drikkepenge på restauranter i visse kulturer. Bibelkommentaren siger også, at Abraham her giver sine tilhængere et eksempel, der følges, når israelitternesenere bliver bedt om at finansiere præsterne og levitterne (som ikke har deres egen jord/indkomst) med gaver og tiende (4 Mos 18 og 3 Mos 27,30-33).
5 Mos 12,8-19 | Tiende og gaver – en del af noget større
Mens Tredje Mosebog beskriver præstetjenesten i ørkenen, regulerer 5.Mosebog livet efter Israel er kommet ind i landet. Virkeligheden var, at levitterne og præsterne boede over hele landet og tjente folket, både hvor de var og på skifteholdsarbejde i templet/helligdommen. Men de ejede ikke jord og måtte derfor have andre indtægtskilder. Og en del af dette var tienden. Men læg mærke til, at denne tekst også pålægger israelitterne at give, og at noget af tienden og førstegrøden skal bruges til en fest for Gud, hvor giveren selv nød tiendemaden. De skulle bare også huske levitterne.
Mal 3,6-12 | Tiende og gaver som en del af tilbedelsen
Man ved ikke helt, hvornår Malakias’ Bog blev skrevet, men det var engang efter, at jøderne var vendt tilbage fra Babylon. Mens de genopbyggede landet, ventede de på, at Gud ville genoprette Juda som et selvstændigt rige. Denne tekst aktualiserer, hvilken form for gudsbillede vores økonomiske prioriteter vidner om. Man skal næsten læse Mal 1,6-14 som baggrund. Læg også mærke til argumentet: ”Bring hele tienden til forrådshuset, så der er mad i mit hus.” Tienden og gaverne handlede om at sørge for alle tjenesterne, der var i templet (se f.eks. 5 Mos 14,28-29).
Hebr 7, 1-8 | Tiende og gaver i Det Nye Testamente
Der er ikke mange tekster om tiende i Det Nye Testamente. De andre steder er Matt 23,23; Luk 11,42 og Luk 18,12. Hebræerbrevet fortæller her, hvad der skete mellem Abraham og Melkisedek, og minder os også om levitternes ret til at modtage tiende. Læg mærke til, hvordan teksten understreger den tætte forbindelse mellem tiende og velsignelse. Det antyder også, at ikkehvem som helst kan modtage tiende, og det understreger, at præsten modtog ”tiende af det bedste krigsbytte” (vers 4). Hvad siger sidstnævnte om det matematiske indhold af ordet ”tiende”?
Eftertanke
Nogle mener, at tienden som princip er svag i Det Nye Testamente, og at idealet i stedet var, at man stillede alle sine ressourcer til rådighed for menigheden: et hus at mødes i (Fil 1,1-2), mad og tøj for enker og fattige (ApG 6,1-7;9,36-39) samt vedligeholdelse af ledere/lærere (1 Tim 5,17-18). Atter andre siger, at præsterne og levitterne også var deres tids sundhedspleje og socialhjælp (f.eks. 5 Mos 14,28-29; 3 Mos 13; Luk 17,14), og at tienden dermed også var en slags skat til velfærdsordninger. De underliggende principper er ikke desto mindre, at retfærdige mennesker deler det, de har modtaget, og oplever Guds velsignelse, og at tjenesterne i Guds hus ikke stopper på grund af mangel på gaver. Ordet ”tiende” (som betyder en tiendedel) er fortsat et af de vejledende principper omkring denne generøsitet.
Baggrund for teksten
• Hvad er en af de vigtigste tanker du tager med dig i den tekst du har læst?
• Hvilken hensigt tror du forfatteren havde med at skrive dette?
• Hvem skriver forfatteren til? Hvem har forfatteren i tanke?
• Hvad er den historiske sammenhæng i det du har læst?
• Hvorfor blev det du har læst medtaget i Bibelen?
Mine reaktioner på teksten
• Hvilken stemning sidder du med når du har læst dette? (Trist, inspireret, glad)
• Hvilke uenigheder tror du denne teksten medfører hos læsere?
• Hvilken passage / tekst ville du hænge på en plakat på væggen?
• Hvad synes du er problematisk i det du har læst?
• Hvilke ord og udtryk husker du bedst i det du læste?
• Hvilke vers, ord og udtryk ville du markere med fed skrift?
Hvad kan jeg bruge dette til?
• Hvad mener du er vigtigt at fortælle til andre af det du har læst?
• Hvad er mest historisk information, og hvad er universelle principper?
• Hvis du skulle lave et “trospunkt” ud af teksten, hvad ville det så være?
• Hvad fortæller det du har læst om hvem Gud er og hvad han ønsker?
• Hvilket budskab tror du dette kan have for en almindelig person i dag?
Syvende Dags Adventistkirken
Concordiavej 16 C
2850 Nærum
+45 4558 7777
CVR: 11924913
Konto: 0890 1069302
Webmaster: Jan-Gunnar Wold
Velkommen til den officielle hjemmeside for Syvende Dags Adventistkirken i Danmark. Vi er en verdensomspændende protestantisk frikirke med over 20 mio. medlemmer. Vores lokale menigheder er spredt rundt i hele landet. Adventistkirken er et fællesskab, der deler troen på Jesus Kristus. Vi er optaget af at følge Bibelen som vejleder igennem livet og har valgt at helligholde lørdag som hviledag på samme måde, som Jesus gjorde. Vi opfordrer alle til at tilbede Gud sammen med os på den 7. dag, – lørdag, en festdag for verdens tilblivelse, da Gud skabte.
Vi håber, at du kommer til at lære os og det vi står for lidt bedre at kende ved at kigge rundt på vores sider.
Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev, og få masser af information og ny viden.
Tilmeld nyhedsbrev
Betal med kort for kurser og arrangementer
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |