Oversigt
Bliver du rig, hvis du giver alt væk? Hvilke projekter giver du mest til og med hvilken motivation? Er der forskel på almindelig filantropi og at give til kirkens arbejde? Er din giverglæde et udslag af ønsket om anerkendelse?
Kampen for overlevelse
Bibelen omtaler rigdom og velstand som et resultat af anstrengelser, rettidig omhu og Guds velsignelse. Er Bibelen imod, at vi planlægger fremtiden og sørger for de bedste betingelser for livet, og hvor kan disse bestræbelser gå over gevind? Hvordan påvirker det dig, når du møder et menneske, som er årsag til sin egen ulykke? Hvilken sammenhæng er der mellem Guds velsignelse og velstand?
Den skjulte skat
Paulus var ofte optaget af forskellen mellem den menneskelige svaghed, livets begrænsninger og den rigdom, som Kristus er garant for. På hvilken måde påvirker det dine dispositioner, at det usynlige er vigtigere end det synlige? Hvordan navigerer du i relationer til andre, som er meget optaget af jordiske ting? Gør løftet om evigheden dig mindre engageret i lokalsamfundet eller klimakampen? Hvorfor var det magtpåliggende for Paulus at lære menigheden om ”den skjulte skat”?
Gavmildhed kan give fordele
Kan man være gavmild uden at have noget særligt at give af? Hvilke fordele er der ved at være gavmild? Hvordan undgåes et konfliktfyldt arveopgør mellem de efterladte? Mænd samler ofte ting i garagen, men er et minimalistisk liv bedre i Guds øjne og et tegn på fromhed? Hvordan kan du have rigeligt til dagen og vejen og alligevel udstråle en himmelsk holdning? Hvordan påvirker tanken om ”noget for noget” dit syn på at blive frelst eller at være et Guds barn? Får man som fortjent i livet? Hvordan kan du argumentere for det modsatte?
Præd 5 | Den midlertidige velstand
Prædikerens Bog er skrevet i Salomons perspektiv. Salomon havde ALT. Han var i stand til at vise sin visdom i mange forskellige komplicerede og succesfulde projekter. Han havde mødt Gud i en drøm og bygget templet til hans ære. Han havde ubegrænset rigdom. Over 1000 kvinder i sit harem. Ubegrænset magt derhjemme. Berømmelse og indflydelse langt ud over landets grænser. Kæmpe muligheder for at gøre godt. ”Kongen gjorde sølv og guld lige så almindeligt i Jerusalem som sten, og cedertræ så almindeligt som morbærfigentræ, der vokser i i lavlandet” (2 Krøn 1,15). ”Da dronningen af Saba så al Salomos visdom, paladset, han havde bygget, maden på hans bord, hvordan hans hoffolk var bænket og hans tjenere vartede op og var klædt, hans mundskænke og hans brændoffer, som han bragte i Herrens tempel, tabte hun vejret” (1 Kong 10,4-5) Er der noget, du nogensinde har drømt om, som Salomon ikke havde? Salomons succes giver vægt til ordene i Prædikerens Bog! Hvad giver egentlig livet mening?
Ordsp 27,18-27 | Rettidig omhu
I digtet ”Stjerneskud” af den norske forfatter, Arnulf Øverland, skriver han til sidst:
Igen falder en stjerne, mange – det er som om, det sner!
Jeg har de ting, jeg skal bruge – jeg vil ikke have mer’.
Jeg sidder med tag over hovedet – jeg har brød og en seng til natten og en, der vil dele med mig.
Ingen kan eje mere.
Hvad er vigtigst i dit liv: lykke, mening eller tilfredshed?
2 Kor 4,1-18 | Skatten vi let glemmer
Vince Esterman, som har plantet kirker i det sekulære Paris, sagde engang, at når han taler med rige mennesker om evangeliet, nytter det ikke noget at sige: ”Er dit liv ikke tomt og meningsløst? Føler du ikke, at der mangler noget?” For de oplever det slet ikke sådan. De har job og familier, de elsker. En god hverdag og meningsfuld fritid. I stedet siger han: ”Jeg har faktisk noget, du ikke har.” ”Jeg kan noget, du ikke kan.” ”Jeg har et forhold til Gud. Jeg ved, hvordan man taler til Gud.” Hvor vigtig er denne dimension i dit liv? Hvor ofte tænker du på det? Hvor ofte fejrer du det? Hvor meget betyder håbet om evigheden?
Sl 37,21-29 | Gavmildhed og belønning for rigtige dispositioner
Denne salme indeholder ordsprog og visdomsord ordnet alfabetisk. Første tanke begynder ved A og så videre. Det var sandsynligvis en del af et pensum for børnene, hvor alfabetet hjalp dem med at lære det udenad. Kunne du tænke dig, at dine børn kunne dette udenad? Er det altid sådan, at det gode, vi gør, kommer tilbage til os? Kan generøsitet virkelig være en vej til økonomisk sikkerhed? Kan vi stole på, at hvis vi er troværdige, vil folk stole på os?
Eftertanke
Hvornår er nok nok? Hvad skal der til for, at vi er tilfredse? Øver vi os i taknemmelighed? Øver vi os i at tage Guds nærvær og Guds ord ind? Investerer vi vores tid i det, der giver mest mening på langt sigt? Hvornår er du gladest?
Baggrund for teksten
• Hvad er en af de vigtigste tanker du tager med dig i den tekst du har læst?
• Hvilken hensigt tror du forfatteren havde med at skrive dette?
• Hvem skriver forfatteren til? Hvem har forfatteren i tanke?
• Hvad er den historiske sammenhæng i det du har læst?
• Hvorfor blev det du har læst medtaget i Bibelen?
Mine reaktioner på teksten
• Hvilken stemning sidder du med når du har læst dette? (Trist, inspireret, glad)
• Hvilke uenigheder tror du denne teksten medfører hos læsere?
• Hvilken passage / tekst ville du hænge på en plakat på væggen?
• Hvad synes du er problematisk i det du har læst?
• Hvilke ord og udtryk husker du bedst i det du læste?
• Hvilke vers, ord og udtryk ville du markere med fed skrift?
Hvad kan jeg bruge dette til?
• Hvad mener du er vigtigt at fortælle til andre af det du har læst?
• Hvad er mest historisk information, og hvad er universelle principper?
• Hvis du skulle lave et “trospunkt” ud af teksten, hvad ville det så være?
• Hvad fortæller det du har læst om hvem Gud er og hvad han ønsker?
• Hvilket budskab tror du dette kan have for en almindelig person i dag?
Syvende Dags Adventistkirken
Concordiavej 16 C
2850 Nærum
+45 4558 7777
CVR: 11924913
Konto: 0890 1069302
Webmaster: Jan-Gunnar Wold
Velkommen til den officielle hjemmeside for Syvende Dags Adventistkirken i Danmark. Vi er en verdensomspændende protestantisk frikirke med over 20 mio. medlemmer. Vores lokale menigheder er spredt rundt i hele landet. Adventistkirken er et fællesskab, der deler troen på Jesus Kristus. Vi er optaget af at følge Bibelen som vejleder igennem livet og har valgt at helligholde lørdag som hviledag på samme måde, som Jesus gjorde. Vi opfordrer alle til at tilbede Gud sammen med os på den 7. dag, – lørdag, en festdag for verdens tilblivelse, da Gud skabte.
Vi håber, at du kommer til at lære os og det vi står for lidt bedre at kende ved at kigge rundt på vores sider.
Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev, og få masser af information og ny viden.
Tilmeld nyhedsbrev
Betal med kort for kurser og arrangementer
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |