Oversigt
Ordet ”familie” er et af de mest brugte udtryk for menigheden i Det Nye testamente. Hver gang vi bruger ord som far, mor, barn, søskende, fremkaldes tanken om en familie. For de første kristne var menigheden som en stor familie. Vores tanker om ”familien” indeholder gode, men også de mere vanskelige elementer. For nogle mennesker er familiebegrebet ødelagt. Hvordan er det muligt at håndtere både den ødelagte og den idealistiske holdning til tanken om Guds familie? Forsøg at have dette i tanke, når du læser denne uges bibeltekster.
Ægte eller uægte barn?
Paulus taler om at være adopteret ind i Guds familie. Hvad er betydningen af at være et ægte barn og at være adopteret? Hvilken betydning kan denne forskel have for vores ”brødre og søstre”, både dem, som tror, og dem, der ikke tror som mig? Hvorfor tror du Bibelen bruger disse billeder? Har det en anden betydning for os i dag, end for dem som læste det første gang?
Hvordan passer synd ind i Guds familie?
Når Paulus omtaler synd, hvad menes der med begrebet? Hvordan påvirker vores syn på ”synd” forståelsen af at være med i Guds familie? Hvad er forholdet mellem at have ”det forkerte pas”, og at ”udøve forkerte eller manglende handlinger”? I hvilken grad skal jeg være optaget af at holde familien ”ren”? Hvor langt rækker billedet af ”Guds familie”, og hvor kan kæden hoppe af?
Hvilke fordele er der ved at være i Guds familie?
Hvis Gud er vores ”far”, hvad kan vi så sige om ejerskabet over ”huset” og familien? Hvis Gud har omsorg for os som en far, hvad betyder det i praksis for mig – og for den, der leder på lossepladsen efter plastik at sælge? Hvilke fordele og ulemper er der i at deltage i Guds familie? Hvilken forskel tror du, det har for Gud, at du er med i hans familie?
Hvad med ”de andre?”
At jeg er med i Guds familie, kan inspirere. Men det betinger et åndeligt syn på livet, og at Bibelen er vigtig. Hvilke tanker kan have betydning for min samtale med dem, som ikke er troende?
1 Joh 3 | Familiefølelser
Vi er Guds familie. Intet er vigtigere, end at familien elsker hinanden – praktisk, jordnært og omsorgsfuldt. Når vi forstår dette, vil meget være nemmere i livet. Det gode liv består i at elske hinanden som familie. Dog kan dette være meget svært, omend umuligt, i mange sammenhænge. Dramatiske billeder er fremhævet i teksten. Kain, der ikke ville være sin brors vogter, endte med at blive sin brors morder. Vi fornemmer lidt af den hebraiske enten-eller-måde at udtrykke sig på bag hele dette kapitel. Der var en enorm befolkningstilvækst i byerne på dette tidspunkt. Storbyerne i Romerriget var dengang fulde af jobsøgende fra landet. Levevilkårene var elendige. Det var alle mod alle og masser af sygdom og nød. Folk var ensomme, isolerede fra deres familier på landet og overladt til en nådesløs virkelighed. At komme ind i den kristne familie, hvor alle passede på alle og elskede hinanden, var at gå fra døden til livet på mere end én måde.
Rom 8,1-17 | Storfamilien
Lovens formål havde altid været at lede Guds folk til livet, og i Messias Jesus, som selv var vejen, sandheden og livet, var dette liv nu tilgængeligt i familien af dem, der havde modtaget den Ånd, som oprejste Jesus fra de døde. "Livet" her er både en måde at leve på, der er efter Guds vilje, og et liv, der ikke er. Denne familie omfattede ikke længere kun jøder, men alle, der havde fået dette nye liv i sig. "Alle, der bevæges af Guds ånd, er Guds børn."
Matt 6,19-24 | Stedet or mit hjerte
Begrebet ”i himlen” er der, hvor Gud er. Skatte hos Gud er trygge. De næste mærkelige vers om legemets lys forklarer, hvad det handler om. "Et godt øje" (mange oversættelser bruger ordet "klart") er simpelthen et hebraisk formsprog for at være generøs over for dem, der oprigtigt beder. Det viser sig, at disse vers handler om det forhold, vi har til vores værdier, og at hvis vi hjælper med at lindre nød og giver til de fattige, så er vi ikke kun fulde af lys, men vi placerer vores penge "hos Gud" . Eller som teksten siger "i himlen". Vores hjerte og Guds hjerte banker for de samme ting. Igen ser vi den typiske hebraiske enten-eller-måde at formulere sig på i vers 24. Hvad formsproget betyder her, er simpelthen, at en af dem (Gud eller mammon) vil være vigtigst for dig.
Matt 7,7-11 | En omsorgsfull far
Jesus taler her om styrken af ærlig bøn. Hvor mange af os kan modstå det? Vi vil hellere krydse gaden eller undlade at tage telefonen, end at skulle høre os selv sige nej! Hvordan kan vi tro, at Gud vores far ikke vil sørge for os til vores bedste? Men også her spiller hele familien en rolle. For hvis Gud er en far, der vil forsørge sine børn, kan vi – hans børn – ikke lukke øjnene og pengepungen. Måske er det netop gennem os, at han vil opfylde behovene og give gode gaver til dem, der spørger ham? For eksempel er det umuligt at bede Fadervor (giv OS i dag VORES daglige brød) og samtidig lade en søster eller bror sulte. I øvrigt havde grækerne et interessant ordsprog: Når guderne vil straffe os, giver de os alt, hvad vi beder om.
Eftertanke
På hvilke måder har du oplevet menigheden som en familie? Hvordan ville din menighed og livsstil ændre sig, hvis du skulle udleve familiemetaforen fuldstændigt? Synes du, det lyder attraktivt? Hvad vil det så i praksis sige at være "drevet af Guds ånd"?
Baggrund for teksten
• Hvad er en af de vigtigste tanker du tager med dig i den tekst du har læst?
• Hvilken hensigt tror du forfatteren havde med at skrive dette?
• Hvem skriver forfatteren til? Hvem har forfatteren i tanke?
• Hvad er den historiske sammenhæng i det du har læst?
• Hvorfor blev det du har læst medtaget i Bibelen?
Mine reaktioner på teksten
• Hvilken stemning sidder du med når du har læst dette? (Trist, inspireret, glad)
• Hvilke uenigheder tror du denne teksten medfører hos læsere?
• Hvilken passage / tekst ville du hænge på en plakat på væggen?
• Hvad synes du er problematisk i det du har læst?
• Hvilke ord og udtryk husker du bedst i det du læste?
• Hvilke vers, ord og udtryk ville du markere med fed skrift?
Hvad kan jeg bruge dette til?
• Hvad mener du er vigtigt at fortælle til andre af det du har læst?
• Hvad er mest historisk information, og hvad er universelle principper?
• Hvis du skulle lave et “trospunkt” ud af teksten, hvad ville det så være?
• Hvad fortæller det du har læst om hvem Gud er og hvad han ønsker?
• Hvilket budskab tror du dette kan have for en almindelig person i dag?
Syvende Dags Adventistkirken
Concordiavej 16 C
2850 Nærum
+45 4558 7777
CVR: 11924913
Konto: 0890 1069302
Webmaster: Jan-Gunnar Wold
Velkommen til den officielle hjemmeside for Syvende Dags Adventistkirken i Danmark. Vi er en verdensomspændende protestantisk frikirke med over 20 mio. medlemmer. Vores lokale menigheder er spredt rundt i hele landet. Adventistkirken er et fællesskab, der deler troen på Jesus Kristus. Vi er optaget af at følge Bibelen som vejleder igennem livet og har valgt at helligholde lørdag som hviledag på samme måde, som Jesus gjorde. Vi opfordrer alle til at tilbede Gud sammen med os på den 7. dag, – lørdag, en festdag for verdens tilblivelse, da Gud skabte.
Vi håber, at du kommer til at lære os og det vi står for lidt bedre at kende ved at kigge rundt på vores sider.
Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev, og få masser af information og ny viden.
Tilmeld nyhedsbrev
Betal med kort for kurser og arrangementer
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |