Menu

Guds bedste børn

Af: Lehnart Falk

17.01.2019

Fremgangsteologi eller herlighedsteologi som det også benævnes, appellerer til menneskers psykiske behov for bekræftelse.

’Guds bedste børn’ er navnet på en noget tendentiøs udsendelse fra TV2. Der vil altid opstå problemer når videnskab og tro tørner sammen, og det bliver ikke nemmere når troen er baseret på dårlig teologi. Fremgangsteologi eller herlighedsteologi som det også benævnes, appellerer til menneskers psykiske behov for bekræftelse. Og som menneske kan vi vel ikke opleve nogen større bekræftelse end det, at den almægtige Gud prikker en på skulderen og siger: Netop du er elsket og værdsat. Jeg har nogle gange sagt, hvis der bare i Johannes 3:16 stod: ”For således elskede Gud Lehnart (og ikke verden), at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv.” Så ville jeg kunne tro Gud elsker mig. – Mere realistisk, så ville jeg nok tænke: Det er mærkeligt, at der er en anden i bibelen, der staver sit navn som mig, som Gud taler direkte til. For det kan ikke være mig.

Så kommer der en kvaksalver, som selv får sin bekræftelse i de store menneskemasser om sig, med bibelen i hånden lover helbredelse, hvis bare du lader dig døbe, bliver fyldt med Helligånden og har en stærk nok tro, så er Gud den almægtige med dig og han kan løse alle dine problemer. Det er en lodret løgn og det efterlader en strøm af sårede og ødelagt mennesker, som for altid vil være vaccinerede imod sand kristendom. Og kvaksalverens teologi forsikrer ham/hende om, at det jo er din egen skyld, da din tro ikke er stærk nok. Så de kan frimodigt ile videre til næste skæbne for selv at få et nyt åndeligt fix.

Igen må jeg ty til en af bibelens nøgleteksterne (Hebræerbrevet 11:1). ”Hvad er tro? Tro er grundlaget for vort håb, en overbevisning om ting, der ikke kan ses” eller føles, eller opleves her på jorden. Din tro kan give dig en indre fred og ro, som gør det nemmere for dig at slås med de indre – lad os bare kalde det dæmoner. I din indre kamp, har jeg løftet om en lille forsmag på det Helligånden en dag vil gøre for dig. Men det er kun som et pant (garanti), på det som kommer, når Jesus kommer i skyerne. ”I ham blev også I, da I hørte sandhedens ord, evangeliet om jeres frelse – i ham blev også I, da I kom til tro, beseglet med forjættelsens hellige ånd, som er pantet på vor arv, indtil forløsningen kommer for hans ejendomsfolk, til lov og pris for hans herlighed” (Efeserne 1:13ff.)

Find din trøst i dette. Det gør jeg.