Menu

Gud kan bare det der med lys

Af: Jan-Gunnar Wold

25.04.2019

Når din bil skal til service, kører du ikke til bageren, men til et serviceværksted. Det virker naturligt, og alt andet ville være underligt. Hvorfor er det så, at vi ofte tænker så negativt om Gud?

Salm.18:29  “Du lader min lampe lyse, Herre, min Gud spreder lys i mit mørke”.

Når din bil skal til service, kører du ikke til bageren, men til et serviceværksted. Det virker naturligt, og alt andet ville være underligt. Hvorfor er det så, at vi ofte tænker så negativt om Gud? Hvis du ikke tror at “Gud” findes, tænker du måske “såfremt der var en Gud, ville han ikke være særlig rar, når der er så meget ondt i verden, og denne Gud efter sigende skulle være almægtig”. Hvis du tror at Gud findes, er tanken også ofte negativ; at Gud ikke ser mig, ikke anerkender mig eller at jeg bliver nødt til at stræbe efter hans opmærksomhed. At få et evigt liv kommer an på, hvordan jeg lever mit liv, og da jeg synes mit liv ofte ikke hænger sammen, vil Gud sikkert ikke slippe mig ind.

Om du tror på Gud og Guds kærlighed eller ej, kan de fleste enes om det fornuftige i at have en bedst muligt faktuel forståelse af “Gud”. Den vigtigste kilde til forståelse af Gud er Bibelen. Heri finder du en fortælling om oldtidens kulturer, deres liv og tro. Men igennem det hele vil du se lysglimt af denne Gud, og af hvordan han er. Igennem hele Bibelen finder du tekster, der henviser til en Gud, der elsker at lave lys i mørket. “Der blive lys”, sagde Gud i starten. Igennem hele Bibelen fortælles der om en Gud, der bare kan det der med at omdanne mørke til lys. “Det folk, som går rundt i mørke, skal se et strålende lys”, og “Du lader min lampe lyse, Herre, min Gud spreder lys i mit mørke”.

Den Gud, jeg har valgt at tro på, er lysets Gud. Det er en Gud, der er ekspert i at omdanne mørke til lys. Mit liv består ikke kun af gode dage. Mange menneskers liv består af en uendelig stribe af smerte og mørke. Jeg indrømmer, det kan være svært at se lysets Gud i krigens fængsler. Men alligevel bliver jeg nødt til at fastholde troen på, at Gud er lys, og at det smerter ham at se verden lide. Det er den fortælling han har givet af sig selv. Højdepunktet i fortællingen om Jesus er, hvor han sprænger dødens lænker, opstår fra graven i et lys, som selv ondskabens kræfter måtte vige for. Den smerte, vi er vidne til i fortællingen om Jesu lidelse, død, begravelse og opstandelse, viser hvilken interesse denne Gud har for mig. Hvordan kan jeg så gå rundt og nære så mange negative tanker om en Gud, der ikke vil mig, eller som skal råbes ad for at få min opmærksomhed?

Troen på Gud er et valg. Et valg om at tro på en Gud, der evner at omdanne mit eget mørke til lys. Om det sker når jeg ønsker det, er mindre vigtigt, for selve troen på dette indebærer også den bedste forudsætning for, at det kan ske.