Menu

Er du ved at blive tosset?

Af: Lehnart Falk

06.04.2020

”Jeg er ved at blive tosset. Jeg føler mig som i forgården til en psykiatrisk afdeling.”

”Jeg er ved at blive tosset. Jeg føler mig som i forgården til en psykiatrisk afdeling.” Det var ordene fra en helt ukendt mand til mig på ørelægens parkeringsplads. Han var desperat, for Corona krisen havde skabt helt nye forhold derhjemme, hvor man gik op og ned ad hinanden dag efter dag.

Kvindehjemmene melder fuldt besat. Mange mænd ved ikke, hvordan de skal takle ledigheden og de mange timer hjemme op og ned ad kone og børn. Så melder frustrationerne sig og de reagerer uhensigtsmæssigt. Mange relationer fungerer kun når man kan komme væk fra hinanden i perioder.

Vi lever efter mønstre og med mange rutiner. Hvert familiemedlem har sin plads og rolle for at familien kan fungere. Der kan være familiens sorte får, professoren, klovnen, patriarken osv. Vi spiller disse roller for at familiefællesskabet skal fungere. Og vi fastholder hinanden i disse mønstre, hvilket gør dem meget svære at bryde ud af alene.

Jeg oplevede det selv, da jeg i perioder af mit liv havde helt op til 180 rejsedage om året. Pludseligt måtte min kone gøre ting og træffe beslutninger, som jeg normalt ville gøre. Og når jeg kom hjem, følte jeg mig overflødig og ikke værdsat. Som i dyrenes verden skulle territoriet tisses af igen den første nat jeg kom hjem, men dagene efter trådte jeg ofte Inger over tæerne, uden at ville det. Hvad var hendes og hvad var mine opgaver? Hvorfor følte jeg mig overflødig? Det skabte spændinger, som det sker nu i mange familier.

Corona krisen forventes at øge antallet af fødsler om 9 måneder samt mængden af skilsmisser. I nogle familier sker begge dele. I mine kriser medførte det, at vi igen og igen måtte tage vores roller og relation op til dialog. Det er ikke altid nemt, fordi man føler sig såret. Men der er kun en ting der løser krisen, – dialog i en atmosfære af gensidig tillid. Sæt ord på hvad du føler, det handler ikke om hvem der har skylden! Det handl om, hvordan I kan hjælpe hinanden. Begynd med at give udtryk for, at I vil hinanden, men at det netop nu er svært.

At bede sammen er ofte godt. En rigtig kristen vil have det nemmere ved at være ærlig overfor Gud. Her er de nemmere at indrømme sine fejl, når man ved man er tilgivet på forhånd.